top of page

HARDWARE

Τα 10 υλικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την κατασκευή ενός Smartphone κατά μέσο όρο είναι: 24,88% Σιλικόνη,  22,99% Πλαστικό,  20,47% Σίδηρος,  14,17% Αλουμίνιο, 6,93% Χαλκός, 6,3% Μόλυβδος, 2,2% ψευδάργυρος, 1% Κασσίτερος, 0,85% Νικέλιο και 0,03% Βάριο. Προφανώς η κάθε εταιρία διαλέγει τις δίκες της αναλογίες υλικών.

Σκελετός​

Το frame όπως αποκαλείται  το εξωτερικό περίβλημα των Smartphones μπορεί να κατασκευαστεί από μια πληθώρα υλικών ανάλογα με τις προτιμήσεις της εταιρίας ή σε πολλές περιπτώσεις και των ίδιων των καταναλωτών. Αυτά τα υλικά μπορούν να είναι πλαστικό, σιλικόνη, αλουμίνιο, γυαλί ακόμα και πολύτιμα μέταλλα και λίθοι όπως είναι ο χρυσός, το διαμάντι και το  ζαφείρι  το οποίο  έχει χρησιμοποιηθεί  ακόμα και για λειτουργικούς λόγους σε κάποια πρόσφατα κινητά. Ακόμα και για άτομα τα οποία ασχολούνται με πιο βαριούς τύπους χειρονακτικής εργασίας ή απασχόλησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν  ανθρακονήματα ή παρόμοια υλικά για το frame του κινητού.

Οθόνη

Οι οθόνες των smartphones έχουν γνωρίσει επαναστατική εξέλιξη με τα χρόνια σε μέγεθος, ανάλυση, χρώματα αλλά και στην ακρίβεια και τον τρόπο αφής. Όσων αφορά το μέγεθος έχουνε προχωρήσει από το iphone με την οθόνη των 3,5 ιντσών στα σημερινά Smartphones των 5 ιντσών ή και περισσότερο. Στον τομέα της ανάλυσης έχουνε φτάσει από τις μικρές αναλύσεις των 480 x 320 px στις γιγαντιαίες, συγκριτικά, 1920 x 1080 px ή και στην ακόμα πιο μεγάλη ανάλυση γνωστή ως 4Κ. Ως προς τα χρώματα πλέον κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν τις οθόνες OLED οι οποίες είναι μια εξέλιξη των οθόνων LCD και προσφέρουν πολύ πιο ζωντανά και ρεαλιστικά χρώματα. Ως προς τον τρόπο αφής δεν υπάρχει πραγματική εξέλιξη αφού βλέπουμε να χρησιμοποιούνται και η αφή πίεσης αλλά και η θερμική αφή ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, αλλά πλέον οι εταιρίες συνδυάζουν την στρώση της οθόνης και την στρώση της αφής σε μια και δεν έχουμε οθόνες με δυο στρώσεις  πλέον.

Κάμερα

Οι κάμερες των Smartphones είναι από τα εξαρτήματα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη έως τώρα. Έχουμε πλέων περάσει από τις κάμερες των 2 megapixel στις κάμερες των  41 megapixel με πολλές επιπλέον βοηθητικές τεχνολογίες από ότι παλαιότερα.

Μπαταρία

Οι μπαταριές που χρησιμοποιούνται στα Smartphones είναι μπαταριές ιόντων λιθίου(Lithium – ion ή Li - ion) οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες. Με τα χρόνια ήρθαν εξελίξεις όχι μόνο στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο φωτίζεται. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχει αυξηθεί από 1400 mΑh μέχρι και τα 4000 mAh σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις μέρες μας, μας δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουμε από την φόρτιση με καλώδιο και να φορτίσουμε τα  Smartphones ασύρματα με διάφορες συσκευές που είτε παρέχονται από την εταιρία ή απαιτούν ξεχωριστή αγορά.
 

Επεξεργαστής και μνήμη RAM

Τα πρώτα smartphones που κυκλοφόρησαν είχαν τις δυνατότητες ενός αρκετά χαμηλής δύναμης για την εποχή τους υπολογιστή με μονοπύρηνους επεξεργαστές οι οποίοι σπάνια ξεπερνούσαν τα 412 MHz και 128 MB μνήμης DRAM ενώ στις μέρες μας έχουν φτάσει τους οχτώ πυρήνες στον επεξεργαστή στα 2,1 GHz και 4 Gb RAM DDR4.


 

© 2015

bottom of page